fbpx
Dark Mode On / Off

Oud wijsheid & Kennis

De schildpad is een tijdloos symbool van wijsheid, lang leven en stabiliteit, vereerd in vele culturen wereldwijd. Zijn symboliek vertegenwoordigt een rijke schakering van betekenissen die resoneren met de menselijke ervaring, van oude mythologieën tot moderne interpretaties. Laten we de veelzijdige symboliek van de schildpad verkennen en ons verdiepen in zijn betekenis.

Een van de prominentste aspecten van de symboliek van de schildpad is zijn associatie met wijsheid en kennis. In veel culturen wordt de schildpad beschouwd als een schepsel van diepgaand inzicht vanwege zijn leeftijd en zijn vermogen om over land en water te navigeren. Zijn langzame en weloverwogen bewegingen weerspiegelen geduld en doordacht overleg, en benadrukken de waarde van het nemen van de tijd om wijze beslissingen te nemen. Hij wordt vaak afgebeeld als een verstandige gids, die inzichten en leiding biedt aan hen die zijn wijsheid zoeken.

Bovendien spreekt de levensduur van de schildpad al eeuwenlang tot de menselijke verbeelding. Met zijn vermogen om tientallen jaren te leven wordt de schildpad gezien als een symbool van onsterfelijkheid en uithoudingsvermogen. Zijn lange levensduur zou hem een dieper inzicht geven in de mysteries van het leven, waardoor hij een symbool wordt van diepgaande kennis en ervaring. In de Chinese mythologie wordt de schildpad geassocieerd met het concept “Duizend jaar”, dat een wens inhoudt voor een lang leven, voorspoed en geluk.

De associatie van de schildpad met het element water voegt nog een laag symboliek toe aan zijn karakter. Water staat vaak voor het onderbewustzijn, emoties en intuïtie. Het dubbele bestaan van de schildpad in land en water betekent het evenwicht tussen het bewuste en onbewuste, en spoort mensen aan hun innerlijke diepten te verkennen en hun intuïtieve vermogens aan te spreken. Hij moedigt een harmonieuze integratie van rede en intuïtie aan, wat leidt tot een meer holistisch begrip van de wereld.

In verschillende culturen is de schildpad ook verbonden met schepping en vruchtbaarheid. Zijn vermogen om talrijke eieren te leggen roept beelden op van overvloed, geboorte en wedergeboorte. 

In de Indiaanse tradities wordt de schildpad geassocieerd met de Moeder Aarde en belichaamt de cyclus van het leven, als symbool van de voedende en leven gevende kwaliteiten van de natuurlijke wereld. 

In de Hindoeïstische mythologie is de schildpad een manifestatie van Heer Vishnu, de bewaarder en beschermer van het universum, die zijn rol in het in stand houden van het leven en het handhaven van de kosmische orde benadrukt.

Het schild van de schildpad is een ander magnetisch element met een diepgaande symboliek. Het schild staat voor bescherming, stabiliteit en veerkracht. Het dient als metaforisch pantser dat de kwetsbare aspecten van iemands wezen beschermt tegen schade van buitenaf. Het vermogen van de schildpad om zich terug te trekken in zijn schild herinnert hem eraan zich terug te trekken, na te denken en troost te vinden in tijden van tegenspoed. Het patroon van het schild, vaak gekenmerkt door ingewikkelde ontwerpen, kan ook symbool staan voor het labyrint van levenservaringen, wat wijst op de noodzaak van introspectie en zelfontdekking.

Bovendien dient het langzame en gestage tempo van de schildpad als krachtig symbool van geduld, volharding en aarding. In een wereld die gekenmerkt wordt door haast en onmiddellijke bevrediging, herinnert de schildpad ons aan de waarde van geduld en de beloningen van standvastigheid. Hij moedigt mensen aan om het leven wat gematigder te benaderen, lange termijn doelen te stellen en de uitdagingen van het bestaan met veerkracht en vastberadenheid aan te gaan.

In bepaalde culturen wordt de schildpad geassocieerd met kosmische orde en het evenwicht tussen tegengestelde krachten. In de Chinese filosofie is de schildpad een van de vier hemeldieren, die het noord- en winterseizoen vertegenwoordigen. Hij is verbonden met yin en yang, waarbij zijn stevige schild yang (het mannelijke, actieve principe) symboliseert en zijn zachte onderbuik yin (het vrouwelijke, ontvankelijke principe). De aanwezigheid van de schildpad in deze context herinnert ons aan de noodzaak een evenwicht te vinden tussen tegengestelde krachten en het spel van licht en schaduw in ons leven te omarmen.

Kortom, de symboliek van de schildpad omvat vele betekenissen die resoneren met de menselijke ervaring in alle culturen en tijden. Het is een wezen dat wijsheid, levensduur, stabiliteit en veerkracht belichaamt. De associatie van de schildpad met water verbindt hem met intuïtie en het onderbewustzijn, en spoort mensen aan hun innerlijke diepten te verkennen en een harmonieus evenwicht te zoeken tussen rede en intuïtie.

De boodschap van het Orakel:

Als je een schildpad tegenkomt, let dan op de oude wijsheid die hij belichaamt. De schildpad is een boodschapper om je aan te moedigen te vertragen, geduldig te zijn en de uitdagingen van het leven met veerkracht en standvastigheid tegemoet te treden.

Zoals de schildpad zijn huis op zijn rug draagt, word je geleid om stabiliteit en aarding in jezelf te vinden. De aanwezigheid van de schildpad herinnert je eraan je innerlijke wereld te koesteren en troost te vinden in moeilijke tijden. Trek je terug in je innerlijke heiligdom, stem af op je intuïtie en maak contact met je onderbewustzijn.

Het langzame en weloverwogen tempo van de schildpad leert je de behoefte aan onmiddellijke bevrediging los te laten en de kracht van geduld te omarmen. Onthoud dat gestage vooruitgang en onwrikbare vastberadenheid kunnen leiden tot belangrijke prestaties.

Belichaam veerkracht bij obstakels, zoals het beschermende schild van de schildpad. Vertrouw op je innerlijke kracht en wijsheid om uitdagingen sierlijk en moedig te doorstaan.

De associatie van de schildpad met een lang leven nodigt je uit om na te denken over je levensreis en de erfenis die je wilt achterlaten. Denk na over de invloed die je wilt hebben op de wereld en de wijsheid die je wilt doorgeven aan toekomstige generaties.

Tenslotte symboliseert de schildpad harmonie en evenwicht. Denk na over de tegengestelde krachten in je leven en streef naar evenwicht. Omarm licht en schaduw, mannelijk en vrouwelijk, en yin en yang. Door evenwicht te vinden en de onderlinge verbondenheid van alle dingen te erkennen, kun je een dieper gevoel van vrede en harmonie ervaren.

Denk eraan het geduld, de veerkracht en de wijsheid van een schildpad te belichamen als je hem tegenkomt. Trek je terug in je innerlijke heiligdom, navigeer gestaag over de levensreis en ontsluit de geheimen van het orakel van de schildpad om leiding te vinden.

Orakelkaarten – De symboliek van dieren

De schilderijen zijn gemaakt met mixed-media met aquarel en bladgoud en de originelen kun je bekijken op deze pagina. De originele schilderijen zijn te koop in de webwinkel

orakelkaarten "de symboliek van dieren"

50 orakelkaarten in een luxe doos met magneetsluiting.

€ 29,95

E-boek: De symboliek van dieren

E-boek:

De symboliek van dieren en boodschappen van het orakel.

€ 9,95

Boek en orakelkaarten-deck de symboliek van dieren

Boek:

De symboliek van dieren en boodschappen van het orakel.

€ 19,50

Wil je op de hoogte blijven van alle symboliek van diergidsen? Wil je een origineel schilderij kopen uit deze serie, of wil je de Orakelkaarten aanschaffen zodra deze beschikbaar is? 

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Ontvang gratis een hoofdstuk uit mijn boek!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Ik vind het leuk om je mening te horen en stel je reactie op prijs

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.