Dark Mode On / Off

Genezing & Geneeskunde

De slang is vereerd en gevreesd, geassocieerd met schepping en vernietiging, wijsheid en bedrog, genezing en gif. Door de geschiedenis heen hebben het lange, gebogen lichaam en de betoverende bewegingen van de slang in verschillende culturen een grote betekenis gesymboliseerd. Haar symbolische betekenis omvat positieve en negatieve connotaties, waardoor het een veelzijdig schepsel is. 

Een van de vroegste en prominentste symbolen die met slangen worden geassocieerd is die van regeneratie en wedergeboorte. Het afwerpen van de huid staat voor de cyclische aard van leven, dood en wederopstanding. Oude beschavingen, zoals de Egyptenaren, erkenden deze transformerende kwaliteit en associeerden de slang met onsterfelijkheid en het hiernamaals. De ouroboros, een slang die zijn staart verslindt, symboliseert de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Dit symbool komt in vele culturen voor, waaronder het oude Egypte, de Noorse mythologie en alchemistische teksten.

De slang belichaamt ook wijsheid en kennis in vele culturen. In de Tuin van Eden in de joods-christelijke traditie speelde de slang een centrale rol door Adam en Eva te verleiden van de Boom der Kennis te eten. Daardoor werden slangen geassocieerd met sluwheid, verleiding en het verwerven van verboden kennis. 

In de Griekse mythologie droeg de god Hermes een staf genaamd de Caduceus, verstrengeld door twee slangen, als symbool voor de kracht van communicatie, handel en goddelijke kennis. 

Ook de hindoegod Shiva wordt vaak afgebeeld met een slang om zijn nek, als symbool voor zijn controle over de kosmische krachten en wijsheid.

De associatie van de slang met genezing en geneeskunde gaat terug tot de oude Griekse en Romeinse culturen. De Staf van Asclepius, een staf met een enkele slang eromheen verstrengeld, wordt algemeen erkend als symbool van genezing en het medisch beroep. Dit symbool is afkomstig van de Griekse god Asclepius, de godheid van de geneeskunde en de genezing. De slang stond voor verjonging en het vermogen om ziekten af te schudden, waarmee de verbinding van de slang met genezing en herstel werd benadrukt. Dit symbool wordt nog steeds gebruikt, vooral in de geneeskunde.

Niet alle slangensymboliek is echter positief. In de Hindoeïstische mythologie bijvoorbeeld wordt de veelkoppige slang die bekend staat als de Naga vaak afgebeeld als een kwade kracht die in verband wordt gebracht met vernietiging en chaos. Slangen worden ook geassocieerd met gevaar, bedrog en kwaadwilligheid.

Het concept van dualiteit, waarbij tegengestelde krachten naast elkaar bestaan, is een terugkerend thema in de slangensymbologie. In bepaalde culturen wordt de dubbele aard van de slang benadrukt. In de Chinese cultuur symboliseert de slang yin en yang, het evenwicht tussen vrouwelijke en mannelijke energieën, donker en licht, en de vereniging van tegenstellingen. Deze dualiteit is ook aanwezig in Meso-Amerikaanse beschavingen, waar de gevederde slangengod, Quetzalcoatl, zowel schepping als vernietiging, wijsheid als chaos belichaamt.

Verder kan de associatie van de slang met seksualiteit en vruchtbaarheid niet over het hoofd worden gezien. De fallische vorm van de slang en zijn nauwe band met de aarde hebben ertoe geleid dat hij wordt geassocieerd met vruchtbaarheidsrituelen en seksuele energie. In de oude Griekse mythologie werd de god Dionysus vaak afgebeeld met slangen, als symbool voor de oer- en zinnelijke aspecten van de menselijke natuur. In sommige Indiaanse culturen vertegenwoordigt de slang de levenskracht en de scheppingskracht.

Kortom, de symboliek van de slang is divers en veelzijdig. Ze belichaamt wedergeboorte, wijsheid, genezing, gevaar, dualiteit en seksualiteit. Haar slangenvorm en raadselachtige kwaliteiten hebben de menselijke verbeelding eeuwenlang in hun greep gehouden, wat leidde tot vele interpretaties en voorstellingen in verschillende culturen en geloofssystemen. Het vermogen van de slang om zijn huid af te werpen en transformatie te ondergaan symboliseert de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte, en resoneert met concepten van regeneratie en onsterfelijkheid.

De boodschap van het Orakel:

Als je een slang op je pad tegenkomt, luister dan goed naar de fluisteringen van oude wijsheid die hij belichaamt. De slang openbaart zich om je leiding en diepgaande inzichten te bieden welke je genezing kunnen brengen. Zijn gebogen vorm houdt een boodschap in van transformatie en wedergeboorte. Net zoals de slang zijn oude huid afwerpt, word ook jij opgeroepen om los te laten wat je niet langer dient. Omarm de levenscycli en sta jezelf toe belangrijke veranderingen te ervaren, waardoor je er sterker en wijzer uitkomt.

De slang is een symbool van verborgen kennis en de zoektocht naar waarheid. Hij nodigt je uit om de diepten van je onderbewustzijn te verkennen, diep in jezelf te duiken. Wees moedig in je zelfontdekking, want de slang herinnert je eraan dat wijsheid vaak in het onbekende ligt. Vertrouw op je intuïtie en laat die je door de schaduwen leiden en de mysteries in jezelf onthullen.

Het is essentieel om voorzichtig te zijn in de aanwezigheid van de slang, want hij herinnert je aan de dualiteiten in het leven. Wees bedacht op de mogelijkheid van misleiding en manipulatie binnen en buiten krachten. Blijf waakzaam en oefen onderscheidingsvermogen uit, want de tong van de slang kan waarheid en onwaarheid spreken. Omarm de lessen van onderscheidingsvermogen, cultiveer helderheid en doorzie illusies.

De slang spoort je ook aan om je oerinstincten en passies te omarmen. Ze symboliseert de rauwe en krachtige energie die in je huist. Laat je verlangens opbloeien en manifesteren op manieren die in overeenstemming zijn met je ware doel, net zoals de slang vruchtbaarheid en levenscycli belichaamt. Maak contact met je sensuele natuur en maak gebruik van je creatieve potentieel.

Onthoud dat de ontmoeting met de slang niet gevreesd moet worden, maar gerespecteerd en begrepen. Nodig de slangenenergie uit in je leven en omarm haar kracht en wijsheid. Laat de aanwezigheid van de slang je zintuigen prikkelen, het vuur in je ontsteken, en begin deze transformerende reis met moed en gratie. De slang biedt begeleiding, samen met zelfontdekking, verlichting en bevrijding.

Omarm de gave van de slang, die de sleutels draagt tot diepgaande verandering en ontwaken. Vertrouw op de transformerende kracht in jezelf, verken de diepten van je wezen, en ontketen de wijsheid en vitaliteit die de slang in je ziel heeft gewekt. Moge de wijsheid van de slang je reis verlichten en je leiden naar groei, verlichting en zelfrealisatie.

Orakelkaarten – De symboliek van dieren

De schilderijen zijn gemaakt met mixed-media met aquarel en bladgoud en de originelen kun je bekijken op deze pagina. De originele schilderijen zijn te koop in de webwinkel

orakelkaarten "de symboliek van dieren"

Orakelkaarten:

50 orakelkaarten in een luxe doos met magneetsluiting.

E-boek: De symboliek van dieren

E-boek:

De symboliek van dieren en boodschappen van het orakel.

Boek en orakelkaarten-deck de symboliek van dieren

Boek:

De symboliek van dieren en boodschappen van het orakel.

Wil je op de hoogte blijven van alle symboliek van diergidsen? Wil je een origineel schilderij kopen uit deze serie, of wil je de Orakelkaarten aanschaffen zodra deze beschikbaar is? 

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Ontvang gratis een hoofdstuk uit mijn boek!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

NIEUWSBRIEF