Dark Mode On / Off

Er zijn behoorlijk wat kunstenaars die ook schrijven. En natuurlijk zijn er ook schrijvers die schilderen, beeldhouwen, muziek maken of fotograferen. Als je bezig bent om iets te creëren vanuit jezelf, dan vergeet je de tijd en je ziel opent zich als een lotusbloem.

Iemand die schrijft, is een woordkunstenaar. Iemand die muziek maakt, is een muziek-kunstenaar. En iemand die schildert of beeldhouwt, is een visueel kunstenaar.

De mensen zijn de enige wezens die iets kunnen creëren wat nog niet bestond en ook niet per se een doel hoeft te hebben. Natuurlijk kun je een emotie proberen over te brengen, of een gevoel van rust en vrede (wat trouwens met beelden en muziek energetisch vaak veel verder reikt dan woorden). Een kunstenaar wil zich graag zijn gevoel of mening uitdrukken op een manier waarbij hun talenten naar buiten worden gebracht en tegelijkertijd worden die talenten geoefend en worden ze beter naarmate de uren die ze besteden aan deze talenten.

In de beginjaren dat ik uit de kast kwam met mijn schilderkunsten kreeg ik voorzichtig vaak te horen: “Jennie, je hebt niet zo’n eigen stijl”. In de kunstwereld schijnt dat belangrijk te zijn, dus heb ik het geprobeerd, maar het blokkeerde mij en heb daar afstand van genomen en doe gewoon waar ik zin in heb en wat ik leuk vind. Waarom zou je niet allerlei verschillende dingen tegelijk kunnen doen? Of verschillende stijlen kunnen schilderen? Omdat mensen je dan niet meer kunnen volgen? En eerlijk gezegd kan me dat totaal niets schelen wat een ander ervan vind. En dat is vrijheid!

Veel geld verdienen of creëren vanuit je ziel

Natuurlijk zou ik veel geld kunnen verdienen door abstract te gaan schilderen. Eenvoudig, snel werken. Een groot schilderij in één dag maken. En dan 1500,- vragen. En velen doen dat op die manier. De kleuren passen mooi bij de bank en zo worden die dingen snel verkocht. Maar iets binnen in mij houd me tegen om voor het geld te gaan schilderen. Het is dan alsof je de energetische krachten die gepaard gaan met het schilderen, die toegevoegd worden aan het schilderij, teniet zullen worden gedaan.
Als ik een galerie of museum binnenloop waar alleen abstracte werken hangen, dan krijg ik hoofdpijn en word ik misselijk. Dát is wat er energetisch in een abstract schilderij zit!
Je voelt namelijk de frequentie van de gedachten waarmee de kunstenaar het werk heeft geschilderd.

Handtekeningsessie tijdens de boekpresentatie april 2017

Alleskunner

Leonardo da Vinci was een alleskunner: kunstschilder, beeldhouwer, uitvinder, filosoof, schrijver, componist, ingenieur, natuurkundige, scheikundige en astronoom. Dus mensen: laat je niet gek maken met wat de “kunstwereld” van jouw werk vind of van jouw stijl.

Ik ken veel kunstenaars die continu hetzelfde schilderen of in dezelfde stijl of met een en dezelfde persoon (muze). Ik moet daar zelf niet aan denken. Ik ben graag creatief op allerlei vlak en ik voel me daar heerlijk bij. Of ik nu iets van klei vorm, of een trui brei of een aquarel of een olieverfschilderij, of een boek schrijf; het gaat om het proces. Want als ik bezig ben om iets te creëren, dan verdwijnt de tijd en ontspan ik compleet en ik voel me heel.

Pseudoniemen

Ik ben een kunstenaar die schrijft. Alleen het boek over schilderen staat mijn geboortenaam onder, maar ik heb meerdere pseudoniemen voor diverse genres, want anders word ik erg ongeloofwaardig voor de kunstwereld, maar ook voor de schrijfwereld. En zo zijn er vele schrijvers die onder meerdere pseudoniemen verschillende genres publiceren. Het geeft anonimiteit en vrijheid om zo te kunnen schrijven. Voor een kunstschilder is het eenvoudig. Je kunt je signatuur onder het schilderij weg halen. Of er een andere kunstenaarsnaam onder zetten.

Jennie Smallenbroek
De Hollandse School – Teken- & Schilderlessen
De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt als je begint met schilderen heeft een positief effect op heel je leven. Je gaat de wereld; mensen, dieren en dingen om je heen anders ervaren omdat je waarneming verandert.
€44,95 Hardcover

Ik vind het leuk om je mening te horen en stel je reactie op prijs

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.