Dark Mode On / Off

Een nieuwe schilderij: een ode aan de Nederlandse tulpen

In de Nederlandse folklore en cultuur zijn tulpen onmisbaar. Het is dan ook geen verrassing dat deze kleurrijke bloemenfamilie regelmatig wordt geportretteerd in kunstwerken en schilderijen. Onlangs heb ik mijn eigen interpretatie van de Nederlandse tulp geopenbaard met een prachtig nieuw schilderij. In dit blog vertel ik je graag meer over mijn inspiratiebron en unieke stijl die in dit eerbetoon aan onze nationale trots naar voren komt.

Tulpen Olieverf op doek, 80x100cm
Tulpen Olieverf op doek, 80x100cm

Waarom heb ik voor tulpen als thema gekozen?

Als thema heb ik voor tulpen gekozen omdat ik de bloemen erg mooi vindt. Ook ben ik erg geïnteresseerd in de historie van de tulpen en hoe ze in Nederland terechtgekomen zijn. Daarnaast denkt ik dat het een leuk onderwerp is om over te schilderen omdat er veel verschillende soorten tulpen zijn, met allemaal hun eigen kleuren en patronen.

Wat is het symbolische karakter van tulpen en welke boodschap drukken ze uit?

Wanneer we tulpen zien, denken we vaak aan Nederland. Dit komt omdat de tulpen een symbolisch karakter hebben in onze cultuur. Tulpen staan voor vriendschap, liefde en wedergeboorte. Ze drukken een boodschap uit van hoop en verlangen.

In dit schilderij zijn de tulpen het centrale element. De bloemen stralen vooruit naar de horizon, alsof ze iets zoeken of bereiken willen. Het is alsof ze ons vertellen dat we altijd door moeten gaan met onze dromen en doelen voor ogen. Hoe mooi is het dan om te weten dat er in ons land bloemen staan die precies dezelfde boodschap uitdragen!

Hoe is het schilderij gemaakt en wat is er nieuw aan dit schilderij?

Dit schilderij heb ik in 2012 al gemaakt, maar is op zolder gezet. Ik kwam het weer tegen toen ik aan het opruimen was en het idee kwam naar voren om ze opnieuw te schilderen in de stijl waar ik de laatste maanden mee bezig ben.

Ontvang gratis een hoofdstuk uit mijn boek!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Voorgestelde artikelen