De Scarabee symboliseert waarheid, wedergeboorte en licht.

Het is een speels en levendig symbool. Scarabeeën waren meestal bedoeld om door de levenden te worden gedragen, omdat het de nooit eindigende dagelijkse levenscyclus vertegenwoordigde.

Scarabee-symboliek is vooral populair voor de de Egyptenaren omdat het gerelateerd wordt aan de zonnegod.

Hoewel ik de mestkever nogal indrukwekkend vind, met zijn groene parelmoerkleuren die veranderen in het licht, alsof er een laagje olie op ligt en de bijna majestueuze symboliek die de Egyptenaren aan het kevertje heeft gegeven, is tevens het idee dat hij met zijn ballen van drollen rond rolt en erover vechten met andere kevers, hebben we niet de neiging om hem genoeg krediet te geven. Het is een zeer efficiënt, ijverig en slim wezen met ongelooflijke navigatievaardigheden.

Omdat de oude Egyptenaren geloofden in een leven na de dood, werden scarabeeën vaak gebruikt om dat concept te symboliseren, evenals de eenvoudige dagelijkse cyclus die mensen doormaakten.

De beroemdste “Scarabe god” was Khepri, als degene die de zon in de lucht rolde, maar de kevers werden niet uitsluitend gebruikt om alleen deze godheid te vertegenwoordigen. Ze waren meer een universeel symbool dat in bijna elke context veel werd gebruikt.

Oorsprong van Scarabee-symboliek

De Scarabaeus sacer worden ook wel mestkevers genoemd en hebben de gewoonte om ballen te maken van dierlijke mest en deze naar hun nest te rollen. Eenmaal daar leggen de insecten hun eieren in de mestbal, waardoor ze bescherming, warmte en een voedselbron creëeren voor de eieren. Deze mestkevers vonden snel hun weg naar de Egyptische mythen omdat de mensen destijds geloofden dat de bal van de zon ook op een vergelijkbare manier in de lucht werd gerold, waardoor de god Khepri als een godheid met een Scarabee werd geportretteerd. Khepri was de god die de taak had om de zon elke ochtend te helpen op te komen of hem door de lucht te rollen.

Omdat de oude Egyptenaren geloofden in een leven na de dood, werden Scarabeeën vaak gebruikt om dat concept te symboliseren, evenals de eenvoudige dagelijkse cyclus die mensen doormaakten. De beroemdste Scarabee-God was Khepri, als degene die de zon in de lucht rolde, maar de Scarabeeën werden niet uitsluitend gebruikt om alleen deze godheid te vertegenwoordigen. Ze waren meer een universeel symbool dat in bijna elke context veel werd gebruikt.

De symboliek van de Scarabeeën is consistent gebleven in de verschillende perioden van de Egyptische geschiedenis. Ze werden geassocieerd met:

De nooit eindigende levenscyclus

De Scarabee at de mestballen en legde zijn eieren in deze ballen, alleen om de eieren uit te komen en de cyclus zich helemaal opnieuw te herhalen;

De vernieuwing van de dag

De Scarabee en de mestbal vertegenwoordigden de bewegingen van de zon door de lucht;

Leven na de dood

Net zoals de zon die ‘s morgens weer tot leven komt of de mestkever die uit de mestbal komt, symboliseerde het wezen leven na de dood, wedergeboorte, regeneratie en een nieuw begin;

Onsterfelijkheid 

De levenscyclus van de Scarabee, en de symboliek van de zon, symboliseerde onsterfelijkheid en eeuwig leven;

Opstanding, transformatie, schepping 

De Scarabeeën kwamen uit de mestballen en kwamen uit het niets tevoorschijn, wat schepping en opstanding betekende.

Bescherming

Scarabee-amuletten werden vaak gedragen ter bescherming.

Scarabee-amuletten, Scarabee-zegels genoemd, waren erg populair tijdens de oude Egyptische tijd en waren verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. De meeste hadden een gesloten Scarabee terwijl sommige aanbevolen gevleugelde versies. Er zijn veel van deze oude Scarabee-amuletten gevonden, allemaal met gravures en afbeeldingen.

Deze waren populair als funeraire amuletten en waren bedoeld om de wedergeboorte van de overledene te garanderen. Ze waren bedoeld om de persoon die ze bezat te beschermen en werden vaak rondgedragen. Ze betekenden ook het leven.

Zelfs vandaag de dag zijn gesneden Scarabee-amuletten nog steeds populair bij verzamelaars, sieraden liefhebbers en liefhebbers van oude voorwerpen. Scarabee-amuletten worden vaak gemaakt in sieraden ontwerpen of gesneden uit zachtere edelstenen zoals jade.

Scarabee in dromen

Zoals bij alle insecten kan een Scarabee in dromen een zeurend of irriterend aspect van je wakkere leven vertegenwoordigen, dat je misschien uitstelt. Egyptenaren geloven dat dromen van mestkevers waarheid, licht of geboorte betekent.

Een mestkever is zogenaamd gemaakt van niets anders dan lichaamsafval en mest, wat kan betekenen dat je los moet laten wat je niet meer nodig hebt.

Scarabee-symboliek in kunst en mode vandaag

In de hedendaagse, niet-Egyptische kunst worden Scarabeeën nog steeds algemeen erkend met hun oorspronkelijke betekenis en symboliek en worden ze nog steeds vaak gebruikt voor sieraden en kleding.

Veel mensen in het westen hebben echter een afkeer van insecten, wat de brede aantrekkingskracht van de Scarabee enigszins beperkt. In Hollywood-kaskrakers over Egypte worden de Scarabeeën vaak voorgesteld als ongedierte en iets om bang voor te zijn of af te weren, wat hun populariteit niet heeft geholpen.

Voor degenen die hun werkelijke symboliek en betekenis herkennen, zorgen Scarabeeën echter voor prachtige kunst, sieraden en sierstukken. Er zijn prachtige accessoires, hangers, oorbellen en bedels, met een voorstelling van de mestkever, met uitgestrekte vleugels of gevouwen vleugels. Er zijn ook zeer gestileerde versies van de Scarabee, die zorgen voor prachtige decoratieve motieven en ontwerpen. 

Scarabee symbool in diverse culturen

In de Egyptische kosmologie vertegenwoordigt de Scarabee het concept van het ontstaan ​​van niet-bestaan. Zelfs de kortste inzage in het uiterlijk van de Scarabee in verschillende culturen onthult dat het insect voor veel mensen verschillende betekenissen heeft.

De vroegste betekenis van de Scarabee was grotendeels symbolisch en gebaseerd op mythologie. Mayate bug, Scarabee en juni bugs hebben allemaal spirituele betekenissen zoals alle insecten. Insecten zijn altijd nogal magisch geweest voor mensen vanwege de rol die ze hebben gespeeld bij het ontstaan ​​van het leven.

Ze zijn altijd mysterieus geweest voor mensen. Tot het einde van de 17e eeuw geloofden Europeanen dat Scarabee en andere insecten spontaan voortkwamen uit dode en rottende materie.Om deze reden werd aangenomen dat de betekenis van de zwarte Scarabee in huis de dood of zelfs geesten in huis was. 

De symboliek van mestkevers en zwarte Scarabee van het oude Egypte tot Congo was schepping, vernieuwing en wedergeboorte. Experts zeggen zelfs dat het symbool van de mestkever een diepgaande culturele boodschap afgeeft tijdens zijn levensfasen. Ze zijn ook verbonden met de menselijke ziel. Hoewel alle betekenissen en symboliek van insecten heilig en magisch zijn, is de symboliek van de Scarabee de oudste. Dit wordt bewezen door het feit dat het oudst bekende insectenbeeld die van de Scarabee is.

Scarabee Indiaanse symboliek

Inheemse Amerikanen waren bang voor bosinsecten, Scarabeeën en andere insecten omdat ze ziekten veroorzaakten. In oude culturen bliezen de inheemse genezers tabaksrook in de oren om Scarabeeën en bosinsecten te verdrijven, omdat ze zogenaamd de hersenen droogden en tot waanzin leidde.

Zoals alle dieren en insecten, waren Scarabeeën ook heilig voor inheemse stammen. Zij doodden geen Scarabeeën, verstoorden geen mierenhopen en bijen. Het doden van Scarabeeën werd immers als een slecht voorteken beschouwd. Scarabeeën waren boodschappers over seks en ook over de oogst elk jaar.

Als een insect zoals een Scarabee in huis werd gezien, werd dit als een teken van vruchtbaarheid beschouwd. Scarabeeën werden gezien als symbolen van bescherming, liefde en vruchtbaarheid. Een Scarabee in huis was een teken dat ziekte zou toeslaan of dat iemand die niet welkom was, thuis zou komen. 

Scarabee in de oosterse symboliek

In Japan worden Scarabeeën gehouden als huisdier. De Prehistorische mens van 10.000 tot 20.000 jaar geleden had Scarabeevormige hangers. In het oude China was de cicade (Cicada atrata), familie van de Scarabee, een symbool van hernieuwd leven en onsterfelijkheid. Scarabee of Scarabaeus is ook een Chinees symbool van schepping, opstanding of nieuw leven. Het symbool van de mestkever is gezien als een symbool van Egyptische oorsprong.

In het oude Egypte werd de mestkever gezien als een krachtig zonnesymbool en gezien als aantrekker van geluk. Het Egyptische geloof in de Scarabee als symbool van het leven na het graf lijkt te zijn ontstaan ​​uit observaties van Scarabeeën die tevoorschijn komen uit de mestbal waarin Scarabeeën hun eieren leggen. Het is niet verwonderlijk dat China een overvloed aan Scarabeeën heeft, vooral kleurrijke boktorren.

Scarabee symboliek in het Christendom

De Scarabeeën gingen zelfs de symboliek van het neoplatonisme in. Het werd belangrijk in de symboliek van de vroege kerkvaders. Zozeer zelfs dat de Scarabee zelfs met Christus werd vergeleken, omdat hij onzedelijkheid in zuiverheid veranderde.

Als gevolg hiervan werden mestkevers in de geneeskunde gebruikt. Je kon recepten vinden als: neem een ​​Scarabee, hak zijn kop af, stop hem in het vet van slangen, kook de kop en vleugels, en kook alles en geef de drank aan de zieken.

Scarabee in de Keltische symboliek

Scarabeeën zijn een beeld van heilige welwillendheid en genade in sommige Keltische legendes. In andere culturen worden Scarabeeën echter als het tegenovergestelde beschouwd.

Een Europese kortschildkever is algemeen bekend als het koetspaard van de duivel. Het is een lange zwarte Scarabee die gunstig is voor boeren omdat hij de draadwormen consumeert die de gewassen schaden.

De naam komt door de houding die hij aanneemt wanneer hij wordt geconfronteerd of bedreigd: hij heft zijn staart op op een manier die vergelijkbaar is met de houding van een schorpioen wanneer hij wil aanvallen. In Ierse volksverhalen is er een verhaal over deze Scarabee waar hij wordt beschreven als de vleesgeworden duivel.

Het Ierse volksverhaal vermeldt ook dat er maar één manier is om deze Scarabee te doden (die ‘Daol’ wordt genoemd, het Ierse woord voor duivel) – en dat is door het gebruik van vuur.

Voor elk object dat wordt gebruikt om deze Daol te verpletteren – duim, steen of laars, zal degene die de Daol probeert te doden, dodelijk letsel toebrengen. In verschillende Europese landen werden tot de tijd van de oude Grieken gewone dorskevers en mestkevers in verband gebracht met de duivel.

In Keltische hekserij en rituelen is de spirituele betekenis van de mestkever diepgaand omdat het zichzelf op wonderbaarlijke wijze uit de mest scheppend leven haalt.

Scarabee in de Afrikaanse symboliek

Er wordt gezegd dat sommige West-Afrikaanse vrouwen nog steeds Scarabeeën fokken, ze voeden met datura en vervolgens de keveruitwerpselen in het voedsel mengen om onnodige echtgenoten of ontrouwe minnaars te elimineren.

Dan is er nog het Scarabee-symbool, dat een zeer diepe spirituele en symbolische betekenis heeft in Afrika, vooral in Egypte. De Egyptenaren aanbidden de Scarabee. Er wordt gezegd dat er een uitgestrekte weide was waarover een enorme Scarabee was uitgehouwen die de schijf van de zon voor zich uit duwde. Deze Scarabee was de hemelgod en de schijf hield zijn eieren vast. Daarom geloofden de Egyptenaren dat de zon het nageslacht was van de mestkever. Een andere overtuiging was dat de schijf niet de zon was, maar mest, die de eieren van de Scarabee bevatte. In ieder geval geloven Afrikanen dat het spirituele symbool van de mestkever de afgezant van de zon is.

Zoals alle insecten, werden ook de Scarabeeën als voortekenen beschouwd. Afrikaanse stammen geloofden dat insecten een grote rol speelden in menselijke aangelegenheden. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat de Death Watch Beetle een waarschuwing was voor een naderende dood. 

Geschiedenis van de Scarabee

Tijdens het oude ritueel van mummificatie om de lichamen te bewaren, werden mestkevers en steenkevers in de hartholte van dode lichaam geplaatst terwijl het verwijderde hart afzonderlijk werd gebalsemd.

Tegen het einde van de Eerste Tussenperiode in Egypte (~ 2.000 BCE of 4.000 jaar geleden), was de Scarabee al het meest populaire symbool geworden. Ze werd op grote schaal gebruikt als overheids- en handelszegels, ze werden gebruikt voor ringen, hangers, kledingknopen, oorbellen en andere ornamenten, en nog veel meer. Ze werden ook vaak gegraveerd op de graven en sarcofagen van farao’s en andere koninklijke en adellijke figuren, waarschijnlijk omdat ook zij de wereld rond maakten.

Waarschijnlijk het beroemdste historische kunstwerk met betrekking tot de Egyptische Scarabee was de gouden Scarabee van Nefertiti, ontdekt in het Uluburun-scheepswrak, daterend uit de 14e eeuw voor Christus. Amenhotep III was ook beroemd vanwege het feit dat er herdenkingsmestkevers werden gemaakt als koninklijke geschenken of voor propaganda.

Meer dan 200 van zijn Scarabeeën zijn vandaag opgegraven, dus het totale aantal zal waarschijnlijk in de honderden of meer liggen. De Scarabeeën van Amenhotep waren groot, variërend van 3,5 cm tot 10 cm, en waren prachtig gemaakt van Steatiet. Voor het grootste deel van de geschiedenis van Egypte werden Scarabeeën op geen enkele manier exclusief gebruikt door farao’s en de adel, en iedereen kon een Scarabee-symbool maken of dragen als ze dat wilden.

Scarabee-beeldjes en symbolen werden vaak gegraveerd met spreekwoorden en korte gebeden tot de goden, zoals het beroemde “Met Ra erachter is er niets te vrezen.” Omdat deze gravures meestal zeer abstract en metaforisch zijn, zijn ze moeilijk te vertalen.

Neergang van de Scarabee

Scarabeeën bleven enorm populair in het hele Middenrijk van Egypte, maar begonnen langzaam in populariteit af te nemen tijdens de periode van het Nieuwe Koninkrijk (tussen 1.600 en 1.100 v.Chr.). Toen kwam het gebruik van Scarabeeën om de namen en titels van royalty’s en ambtenaren te dragen bijna volledig tot stilstand. Ze werden echter nog steeds gebruikt om goden en andere mythologische figuren te vertegenwoordigen.

Als de libel voor verschijnt, sta je op het punt een groei door te maken. De libel verandert in zijn level van kleur en zo ook maakt ieder mens groei door. Door anders naar jezelf te kijken en je leven anders in te richten, kun je een metamorfose doormaken die je dichter bij je echte zelf brengt.

Orakel kaarten dek – Animal Spirits

Ik ben bezig om een Orakelkaarten dek compleet te maken. De schilderijen zijn gemaakt met mixed-media met aquarel en bladgoud en worden op deze website zichtbaar gemaakt als ze met het schilderij klaar is. De originele schilderijen zijn pas te koop in de webwinkel vanaf juli 2023, omdat ze eerst gedigitaliseerd moeten worden. 

Wil jij op de hoogte blijven van alle symboliek van Animal Spirits? Wil jij een origineel schilderij kopen uit deze serie (start verkoop vanaf juli 2023) of wil je het Orakelkaartendek aanschaffen zodra deze beschikbaar is? 

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Het kaartendek zal naar verwachting pas eind 2023 verschijnen.

Nieuwsbrief

close

Nieuwsbrief

Ik vind het leuk om je mening te horen en stel je reactie op prijs

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: