Dark Mode On / Off

Hoe gebruik je eieren in eitempera-schildertechnieken? Inclusief recept en tips.

Ben jij op zoek naar een mooie en betaalbare manier om te schilderen? Heb je al eens gehoord van tempera-schildertechnieken? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met de magische krachten van eieren! In deze blog deel ik het beste recept en tips voor het gebruik van eieren in tempera-schildertechnieken. Leer hoe je kleurrijke en duurzame verf maakt en ontdek nieuwe creatieve mogelijkheden door simpelweg een ei te breken. Lees snel verder!

Wat is eitempera?

Eitempera is een kunstschildertechniek waarbij ei wordt gebruikt als bindmiddel voor pigmenten. Het is een oude techniek die al sinds de Renaissance wordt gebruikt en die bekendstaat om zijn heldere, krachtige kleuren.

Tempera-schildertechnieken zijn ideaal voor het schilderen van kleine oppervlakten of voor wanneer je schilderij snel droog moet zijn. Eitempera is minder geschikt voor het maken van grote schilderwerken, omdat de verf relatief snel kan uitdrogen en daardoor moeilijker te bewerken is.

Om eitempera te maken, meng je eigeel met water en voeg je dan pigment toe totdat je de gewenste kleur hebt bereikt. Je kunt ook andere materialen toevoegen zoals glycerine of honing om de verf gladder te maken of om ervoor te zorgen dat de verf langer goed blijft.

Waarom is eitempera populair voor schilderen?

Eitempera is een oude verftechniek die al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt. Het is een mengsel van eidooier en water, wat resulteert in een dikke, kleurloze massa. De temperatuur van het water bepaalt hoe snel of langzaam het droogt, wat betekent dat je tijd hebt om te werken aan je schilderij voordat het uiteindelijk hard wordt.
Het is een natuurlijke verf op basis van eidooiers en water en heeft daardoor enkele voordelen vergeleken met andere verfsoorten. Ten eerste, het droogt sneller in dan olieverf. Ten tweede, het is lichter van kleur dan olieverf, waardoor je gemakkelijker kleuren kan mengen. Tot slot, het is waterbestendig na het drogen, wat betekent dat je schilderij niet zal beschadigen door regen of vochtigheid.

Eitempera maken
AI gegenereerd kunstwerk

Tips & Trucks voor het gebruik van eitempera

Hieronder vind je enkele tips voor als je deze verf wilt gebruiken:

 1. Gebruik verse eieren in plaats van oude omdat oude eieren vaak vervuild zijn met schimmels die infecties kunnen veroorzaken.
 2. Voeg meer water toe aan het mengsel om een gladder consistentie te verkrijgen. Je kunt ook wat olijfolie of glycerine toevoegen om de structuur van de verf gladder te maken.
 3. Probeer verschillende kleuren uit door verschillende eiersoorten te mengen zoals struisvogelei, gewone kippenei, etc. om nieuwe tinten te maken.
 4. Gebruik een hoogglans vernis over het schilderij om het te beschermen tegen verkleuring en vochtigheid.
Pigmenten

Recept voor het maken van eitempera

Eitempera is een klassieke schildertechniek die dateert uit de Renaissance. Het wordt gemaakt door het fijnmalen van pigmenten en het mengen ervan met eiwit of dooiers. Dit recept maakt gebruik van eiwit, maar je kunt ook dooiers gebruiken als je dat liever hebt.

Ingrediënten:

 1. 1 eierdooier
 2. water, bij voorkeur gedestilleerd water

Instructies:

 1. Ei scheiden, en neem de eidooier in de ene hand en rol naar de andere hand.
 2. Herhaal dit tot de dooierzak voldoende droog is om opgepakt te worden.
 3. Pak de dooier op bij het velletje en prik deze door.
 4. Verdun het eigeel met een theelepel water.
 5. Maak een pigmentpasta.
 6. Meng de pigmentpasta met minimaal 3 delen verdund eigeel.
 1. Gebruik altijd verse eieren.
 2. De kleur van het eigeel heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat van de verf.
 3. De werkwijze van temperaverf houdt in dat de verf zo dun wordt opgebracht dat deze binnen een paar seconden onder Uv-belichting (zonlicht) hard wordt. Om dit te bereiken wordt de verf met water verdund en met de kwast opgenomen. Door de kwast zoveel mogelijk uit te knijpen wordt het met een bijna droge kwast opgebracht.

De tempera is nu klaar om te gebruiken. Gebruik het als je wilt schilderen op een linnen canvas of doek. Let er wel op dat je tempera snel droogt, dus je moet vlug schilderen om resultaten te bereiken!

Eieren gebruiken om te schilderen in plaats van eieren schilderen

Misschien ook een leuk idee voor Pasen om samen met je kinderen verf te maken van eieren en hiermee te gaan schilderen in plaats van de eieren te gaan schilderen?

3409533946 b6ae8cc3f9 m

Populaire kunstenaars die met eitempera hebben geschild

Kunstenaars die bekend zijn om met eitempera te werken, zijn onder andere Jan van Eyck, Giotto di Bondone, Paolo Uccello, Piero della Francesca en Fra Angelico.
Leonardo da Vinci gebruikte ook eitempera voor sommige van zijn schilderijen, evenals Giotto en Rogier van der Weyden. Andrea Mantegna, Duccio di Buoninsegna en Sandro Botticelli waren ook schilders die sterk afhankelijk waren van eitempera.
Ook moderne kunstenaars, zoals David Hockney, Francesca Lowe en Fiona Rae hebben eitempera gebruikt in hun werken.

giotto di bondone no. 19 scenes from the life of christ 3. presentation of christ at the temple wga09197
Giotto di Bondone no. 19 scenes from the life of christ 3. presentation of christ at the temple


Ontvang gratis een hoofdstuk uit mijn boek!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Voorgestelde artikelen