fbpx
Dark Mode On / Off

Schilderen als de oude meesters

Wat wordt hier nu mee bedoeld?

Jarenlang heb ik me verdiept in de schildertechnieken van de oude meesters, vooral in die van Titiaan, Rembrandt en Vermeer. De komende tijd zal ik schildertips geven in mijn Schilderblogs. Bijvoorbeeld waarom je er verschillende mediums zijn en wat hun werking is. Maar wat wordt er nu precies bedoelt met “Schilderen als de oude meesters”? 

Wie zijn de Oude Meesters? Meestal denken we dan aan schilders die leefden tussen 1450 en 1700. Ambachtslieden die hun vak geleerd hadden van een meester-schilder.

Vòòr 1400 zie je schilderijen die weinig diepte hadden, de gezichten waren nogal plat, kinderen zagen eruit als oude mannetjes en adam en eva hadden een misvormd uiterlijk, (als je iets van anatomie weet). En portretten werden vaak karikaturen door een te lange neus of te grote mond en voorhoofd.

oude meesters
Portretten werden in die tijd vaak nog een karikatuur – Giovanni Bellini, zelfportret – 1500

oude meesters
Adam en Eva zien er misvormd uit –
Jan Gossaert – Adam en Eva (1520)
oude meesters
Babies zagen eruit als kleine monstertjes of oude mannetjes.
Madonna Litta – Leonardo da Vinci (1490)

De Oude Meesters; Titiaan, Rembrandt en Vermeer

Titiaan is door menig beroemd en onbekend Hollandse kunstenaar gevolgd. Velen hebben zijn schilderijen gekopieerd en zijn daarvoor naar Italië gereisd, omdat zelfs een meester nog blijft leren. De taferelen van Vermeer zijn beroemd om de Oudhollandse herinnering die we erin zien. Een kunstenaar kijkt niet alleen naar kleur en perspectief, maar ook naar atmosferisch perspectief. Hoewel Rembrandt nu heel beroemd is, was hij in zijn laatste jaren erg arm geworden, deels omdat zijn portretten niet leken en hij ruzie kreeg met opdrachtgevers. Dit zijn verhalen die je niet vaak leest. Rubens was rijk en beroemd door de vele opdrachten die hij kreeg van de katholieke kerken. Maar helaas is er weinig door Rubens zelf geschilderd, dat liet hij aan zijn werknemers over. Wel staat zijn handtekening op alle schilderijen. 



oude meesters

In mijn boek “De Hollandse School – Teken- & Schilderlessen, en het geheim van de Oude Meesters”, vertel ik meer over de schildertechnieken. De hoofdstukken zijn opgebouwd als lessen en ik vertel over de laag-over-laag glaceertechniek die de Oude Meesters toepasten.

author-sign
  • Voorgestelde artikelen

    >
    %d bloggers liken dit: