Dark Mode On / Off

Workshops schilderen: Kunst als hulpmiddel voor traumaverwerking

Trauma kan diepe littekens achterlaten, zowel mentaal als fysiek. Terwijl traditionele therapieën vaak effectief zijn, ontdekken steeds meer mensen de helende kracht van kunst. Schilderen biedt een unieke manier om emoties te uiten en te verwerken, waarbij het creatieproces centraal staat. In deze blogpost bespreek ik verschillende workshops die schilderen gebruiken als hulpmiddel voor traumaverwerking en hoe je zelf kunt deelnemen aan deze helende activiteiten.

De kracht van schilderen in traumaverwerking

Voordat we ingaan op specifieke workshops, is het belangrijk om te begrijpen waarom schilderen zo effectief kan zijn bij het verwerken van trauma. Schilderen biedt een veilige ruimte voor zelfexpressie, vooral wanneer woorden tekortschieten. Het proces van kleuren mengen en vormen creëren kan helpen bij het uiten van emoties, het herstructureren van traumatische ervaringen en het vinden van een nieuw perspectief op pijnlijke herinneringen.

img 2162

Mijn schilderworkshops voor traumaverwerking

Als gecertificeerd kunsttherapeut bied ik diverse workshops aan die zijn ontworpen om heling en zelfexpressie te bevorderen. Daarbij leg ik niet de nadruk op therapie, maar op het bouwen van geduld, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en rust tijdens de lessen. Regelmatig krijg ik cursisten die doorverwezen zijn door huisartsen, maar ook oncologen en psychologen.
Niet iedereen komt naar de cursussen en workshops om trauma te verwerken, maar om gewoon goed te leren schilderen. Ze ervaren dan wel het bijzondere gevoel om “even uit je hoofd te zijn”.

 1. Cursus portretschilderen: Gezichten van emoties
  • Deze cursus richt zich op het schilderen van portretten, waarbij deelnemers technieken leren om emoties en karakter op het doek vast te leggen. Het proces van het bestuderen en schilderen van gezichten kan helpen om persoonlijke verhalen en gevoelens beter te begrijpen en te verwerken.
 2. Cursus stillevens schilderen: rust en reflectie
  • In deze cursus worden deelnemers begeleid in het schilderen van stillevens. Het observeren en vastleggen van objecten kan een rustgevende en meditatieve ervaring zijn, die helpt bij het vinden van innerlijke rust en het verwerken van stress.
 3. Workshop glazen vazen beschilderen: transparantie en kleur
  • Deze unieke workshop laat deelnemers glazen vazen beschilderen, waarbij de transparantie van het glas en de levendige kleuren een speelse en expressieve manier bieden om emoties te verkennen en uit te drukken. Vooral gezamenlijk creatief bezig zijn schept een sfeer van veiligheid en verbondenheid, waardoor eenzaamheid en depressie wordt overstegen. Het creëren van iets moois om thuis naar te kijken en het gevoel weer op te halen wat je had tijdens deze workshop, kan helend zijn.
 4. Workshop zelfportret schilderen: een spiegel van de ziel
  • Het schilderen van zelfportretten helpt deelnemers een diepe verbinding te maken met hun innerlijke zelf. Door zichzelf af te beelden, kunnen ze verschillende aspecten van hun identiteit en emoties onderzoeken, wat een krachtig hulpmiddel kan zijn bij het verwerken van trauma.
 5. Workshop notitieboekjes versieren: creatieve dagboeken
  • Deze workshop richt zich op het versieren van notitieboekjes. Door middel van schilderen, tekenen en collages kunnen deelnemers een persoonlijk dagboek creëren dat dient als een veilige ruimte voor zelfexpressie en reflectie.
 6. Workshop dierenvachten schilderen: verbinding met de natuur
  • Het schilderen van dierenvachten biedt een unieke manier om een verbinding met de natuur te voelen en te verkennen hoe dierlijke symboliek kan helpen bij het verwerken van persoonlijke ervaringen en emoties.
 7. Workshop intuïtief schilderen op muziek: ritme en kleur
  • In deze workshop schilderen deelnemers intuïtief op de klanken van muziek. Door te schilderen op ritme en melodie, kunnen deelnemers hun emoties op een vrije en spontane manier uiten, wat een diepe en bevrijdende ervaring kan zijn.

Hoe deel te nemen

Het vinden van de juiste schilderworkshop kan een persoonlijke reis zijn. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

 1. Onderzoek de opties
 2. Online workshops
  • Voor degenen die liever vanuit huis deelnemen, zal ik de komende tijd ook online versies van mijn cursussen gaan opnemen. Deze workshops zijn ontworpen om flexibel en toegankelijk te zijn, zodat je in je eigen tempo kunt werken. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven.
 3. Gespecialiseerde kunsttherapie sessie
  • Naast onze reguliere workshops, ga ik in 2025 ook gespecialiseerde kunsttherapie sessies aanbieden. Deze sessies zijn op maat gemaakt om specifieke trauma’s en persoonlijke behoeften aan te pakken.

Persoonlijke ervaringen en getuigenissen

Veel mensen die mijn schilderworkshops hebben gevolgd, delen positieve ervaringen. Hier zijn enkele getuigenissen:

 • Eva, 28: “Het schilderen van zelfportretten gaf me een manier om mijn emoties te uiten zonder woorden. Het was bevrijdend om mijn gevoelens op het doek te zetten en te zien hoe mijn innerlijke wereld tot leven kwam.”
 • Mark, 42: “De workshop voor het schilderen van dierenvachten heeft me geholpen om los te laten wat ik al die jaren had vastgehouden. De connectie met de natuur gaf me de ruimte om te ademen en mijn pijn om te zetten in iets moois.”
 • Lena, 35: “Intuïtief schilderen op muziek was een magische ervaring. De muziek hielp me om diepgewortelde emoties vrij te laten en mijn creatieve energie te laten stromen zonder beperkingen.”

Conclusie

Schilderen biedt een krachtige manier om trauma te verwerken en innerlijke heling te bevorderen. Of je nu kiest voor portretschilderen, stillevens, het beschilderen van glazen vazen, het versieren van notitieboekjes, of intuïtief schilderen op muziek, er is een creatieve uitlaatklep die bij jou past. Overweeg deel te nemen aan een van onze schilderworkshops om de helende kracht van kunst zelf te ervaren. Je zult misschien verrast zijn hoeveel verlichting en groei je kunt bereiken door je emoties via schilderen uit te drukken.

Voorgestelde artikelen

Ik vind het leuk om je mening te horen en stel je reactie op prijs

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.