Dark Mode On / Off

Prijs van berekenen van een kunstwerk

Als beginnend kunstenaar is het lastig om geld te vragen voor iets waar je zelf heel veel voldoening van hebt tijdens het creëren. Zelfs als je al jaren kunstenaar bent is het soms lastig om een prijs te bepalen voor een kunstwerk, of het nu om een schilderij gaat, om een beeldhouwwerk dan wel een muziekstuk dat is om het even.

Toch is er een manier om een prijs te berekenen, en deze manier van berekenen ga ik je hieronder uitleggen en aan het einde vind je zelfs een handige rekentool die ik heb gemaakt en graag met je wil delen.

prijs schilderij berekenen

De werkweek

Elke werkweek voor een kunstenaar bestaat uit 7 dagen, want een kunstenaar leeft niet volgens een 9-5 werkweek van maandag tot en met vrijdag, maar werkt vaak ook in de avonduren en in het weekend, meestal omdat een kunstenaar gezin heeft of een baan naast zijn kunstenaarschap.

Een werkweek moet daarom verdeeld worden in 50% werken aan je kunstwerk in je atelier en 50% zakendoen zoals administratie, zoals: schilder onderzoek, marktonderzoek, het verzenden van je pakketten, het bijwerken van je website en blog, ontmoetingen met cliënten, galeriehouders, het doen van je boekhouding, het inkopen van materialen. Stel dat je fulltime kunstenaar bent, betekent dit dat je 15 dagen per maand aan de ezel werkt.

Hoeveel heb je nodig?

Nu is het tijd om te gaan omdenken. In plaats van wat je ergens voor krijgt, ga je nadenken over hoeveel inkomen je nodig hebt. Dat is voor iedereen weer anders, maar stel dat je een inkomen nodig hebt van netto € 3000,- per maand. En stel dat we dit omrekenen naar een 40-urige werkweek. Dan zou je op een normale atelierdag = € 150,- netto moeten verdienen. Dat is ongeveer € 18,75 per uur voor een werkdag van 8 uur. Als je van minder kunt leven – en veel kunstenaars doen dat – kun je zelf die getallen in de rekentool hieronder aanpassen.

Als je 20 werkuren nodig hebt om bijvoorbeeld een stilleven te schilderen, dan is dat 5 halve dagen aan de ezel, als je 4 uur per dag schildert. Het moet ook nog drogen tussendoor, dus die andere 4 uur ben je bezig met je administratie, promotie, etc.

Je moet dus rekenen met het dubbele aantal uren voor een schilderij en niet alleen de tijd die je aan het schilderen bent.

Wat moet je rekenen voor jouw schilderij?

Wat hierboven staat laat zien dat als je als kunstenaar fulltime vijf hele dagen aan een kunstwerk hebt gewerkt, je € 750,- netto voor het schilderij moet krijgen als je € 3000,- per maand netto wilt overhouden. Hij of zij is namelijk naast het 20 uur schilderen, ook 20 uur bezig met administratie en andere zaken die hij moet doen om dat schilderij uiteindelijk te kunnen verkopen. Maar dan zijn we er nog niet. En hier gaan de meeste kunstenaars (en ook kopers) de mist in, want je hebt nog geen rekening gehouden met alle overige kosten die je hebt gemaakt, die moet je er namelijk nog bij optellen, inclusief inkomstenbelasting en als je tenminste meer dan 20.000 euro per jaar verdient, dan ben je ook nog Btw-plichtig en dat bedrag moet je bij de verkoopprijs optellen.

Bij een netto vereist inkomen van € 750,- per week moet je dit stilleven hoger prijzen. Je hebt namelijk niet alleen 20 uur fysiek hebt gewerkt en 20 uur tijd gestoken in o.a.: kopen van materialen, vooronderzoek op internet, het maken van foto’s, inlijsten, verzenden, plus alle marketing eromheen, contact met galerie, website bijwerken, contact met klanten, administratie enz. enz.

Zoals je hieronder kunt zien zou prijs van het dit schilderij op € 3400,- uitkomen. En dan ben je er nog niet, want daar bovenop moet je 30-50% rekenen voor periodes waarin je niets verkoopt dat je schilderij bij een galerie hangt, maar niet verkocht wordt. Dit noemen we een braakperiode. De prijs van de schilderijen die verkocht worden moeten de braak periodes waarin een schilderij niet verkocht wordt dekken, en dit drijft de prijs op, waardoor er nog eens 30% tot 50% bijkomt, afhankelijk van je verkoopvolume.

prijs schilderij berekenen

Berekening van een prijs voor het Schilderij dat vijf halve dagen kost (20 uur) om te schilderen:

Onkosten bij 5 dagen schilderen = € 750,-Kosten per week
Afdragen Inkomstenbelasting ongeveer 1/3 van de omzet250
Atelierhuur (ook bij eigen huis ruimte berekenen)150
Gebruikte materialen, verf en doek en kwasten, vernis100
Deel internet, water, stroom, verwarming, koeling50
Reclame, website, domeinnamen, abonnementen50
Lijst200
Totaal800
Uren gewerkt aan schilderij 40 x 18,75750
Prijs van het schilderij1550
Kosten braakperiode 30 – 50% (gemiddelde genomen 40%)620
Kosten gallerie 50% commissie1550
Verzendkosten (verschilt per land) gemiddeld200
Totale prijs van het schilderij in galerie4020

Is dat niet teveel geld voor een schilderij?

Zoals je kunt zien is de totale verkoopprijs voor het stilleven waar je 20 uur aan hebt gewerkt € 4020,- waard. Dit is een realistische prijs voor de huidige markt, maar misschien een beetje hoog voor als je een beginner bent om te denken dat je vier keer per maand een schilderij zal verkopen, en dat iedere maand.

In het begin zul je manieren zoeken om te bezuinigen en het totaal wat je nodig hebt te verlagen door na te denken of je bijvoorbeeld kunt leven van een kleiner netto-inkomen. Kun je een schilderij schilderen in minder dan 20 uur? Kun je misschien meer uren per dag werken en meer dan vier schilderijen per maand verkopen tegen een kleinere prijs? Kun je een galerie of ander verkooppunt vinden dat minder dan 50% commissie rekent, maar toch de schilderijen werkelijk verkoopt?

prijs schilderij berekenen

Andere manieren van berekenen

Er zijn kunstenaars die hun prijzen anders berekenen, bijvoorbeeld alleen rekening houdend met een bruto-uurloon dat ze ontvangen als ze een betaalde baan zouden hebben. Bijvoorbeeld 20 uur schilderen × 25,- bruto = 500,-. Bij deze berekening moeten ook nog de kosten van materialen erbij opgeteld worden. En vervolgens ook een verdubbeling voor de galerie die meestal 50% commissie rekent.

Andere kunstenaars rekenen met de grootte van het schilderij, bijvoorbeeld een schilderij van 50x60cm, daarvan nemen ze de omtrek, dus 2 × 50 cm = 100, en 2 × 60 cm = 120 cm. In totaal 220 cm maal een × bedrag. Stel dat je per cm 20,- rekent, dan kom je uit op een verkoopprijs van 4400,-. Dit komt zeker dicht in de buurt van de berekening die we hierboven hebben gemaakt. Ook als je een schilderij pakt van 150x100cm, dan praat je over getallen die misschien niet helemaal realistisch lijken, maar uiteindelijk toch wel zijn, want je maakt veel meer schilderuren en verbruikt veel meer materialen.

Hoeveel moet jouw schilderij werkelijk gaan kosten?

IIk heb een rekentool gemaakt welke ik graag met je wil delen. Ook als je niet met een galerie werkt waaraan je commissie afdraagt, kun je hieronder makkelijk uitrekenen wat je zou moeten vragen voor je schilderij om als kunstenaar rond te kunnen komen.

Hieronder kun je gratis de berekening maken:

Ontvang gratis een hoofdstuk uit mijn boek!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

NIEUWSBRIEF